WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE:
-
Witamina B1 (Tiamina)– odpowiada za przemiany metaboliczne glukozy we krwi w związki wysokoenergetyczne, za produkcję krwinek czerwonych, funkcjonowanie włókien układu nerwowego, serca i mięśni.
Źródła: mięso, wątroba, jaja, drożdże, chleb razowy, mleko, niełuskane ziarno pszenicy, płatki owsiane, ziemniaki, orzechy, groch, fasola, pieczywo pełnoziarniste.
-
Witamina B2 (Ryboflawina)– odpowiada za produkcję związków wysokoenergetycznych, właściwe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych, przemianę białek i węglowodanów, bierze udział w biochemicznych przemianach w siatkówce.
Źródła: jaja, wątroba, ser chudy, migdały, grzyby, dziczyzna, zielone części warzyw, łosoś, pstrąg, makrela, pieczywo pełnoziarniste, małże, fasola, groch, soja, mleko, jogurt, kefir, maślanka, drożdże, orzechy włoskie, płatki owsiane, całe ziarno pszenicy, szpinak, mięso wieprzowe, marchew, chleb biały.
-
Witamina B3 (niacyna, witamina PP, kwas nikotynowy, amid kwasu nikotynowego) – działa na utlenianie biologiczne, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.
Źródła: wątroba, chude mięso, serca, drób, ryby, fasola, groch, drożdże piwne, masło orzechowe, odtłuszczone mleko, ser, soja, orzechy, suszone brzoskwinie, pełne ziarno, migdały, grzyby.
-
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) - wpływa na metabolizm tłuszczów, węglowodanów i białek, syntezę hormonów sterydowych i innych związków chemicznych, ma pozytywne działanie na budowę i funkcjonowanie skóry oraz włosów, ochronę przed infekcjami.
Źródła: drożdże, wątroba, jaja, niełuskane ziarno pszenicy, płatki owsiane, pełnoziarnisty chleb, mięso wieprzowe, mięso wołowe, chleb biały, mleko, ziemniaki, szpinak, marchew, kapusta.
-
Witamina B6 (Pirydoksyna) – wpływa na przemiany aminokwasów, syntezę i regulację ponad 60 białek w organizmie, odpowiada za procesy krwiotwórcze, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków, wspomaga leczenie nerek, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, pomaga zwalczać ból i zesztywnienia nadgarstka i dłoni, łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego (depresji, drażliwości, bolesności piersi, bólów głowy), wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry, wypadania włosów, zapalenia warg i języka.
Źródła: drożdże, niełuskane ziarno pszenicy, chleb biały, płatki owsiane, mleko, marchew, ziemniaki, ryby, wątroba, mięso, drób, makrela, jaja, warzywa (kapusta, groszek zielony, kalafior, szpinak, fasola), zboża (kiełki pszenicy), soja, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pestki dyni, banany, awokado.
-
Witamina B9 ( Kwas foliowy, Folacyna) – kwas foliowy jest polecany szczególnie przyszłym matkom, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Ponadto reguluje różne procesy metaboliczne w organizmie, tworzy kwasy nukleinowe DNA i RNA, jest chemicznym przekaźnikiem w mózgu, zapobiega chorobom serca i miażdżycy, tworzenie czerwonych komórek krwi.
Źródła: zielone warzywa liściaste (szpinak, nać buraków, kapusta), rośliny strączkowe (groszek zielony), ziarna zbóż, pomidory, soja, buraki, orzechy, słonecznik, drożdże piwne, wątroba, żółtko jajka, banany, pomarańcze, awokado, kawon, dynia, ziemniaki, mleko, wołowina, marchew, pełnoziarnisty chleb, kasza jęczmienna.
-
Witamina B12 (Kobalamina) – wpływa na procesy krwiotwórcze, tworzenie materiału genetycznego (synteza DNA i RNA) oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Jej źródła to: mleko, produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba, nerki, mózg wieprzowy i cielęcy, ozór wołowy oraz serce, chude mięso, ryby, skorupiaki, sery, śledź, makrela, łosoś, pstrąg, flądra, dorsz, wołowina, baranina, cielęcina, żółtko jaja kurzego.
-
Witamina C (Kwas askorbinowy) – wpływa na zwiększenie odporności układu odpornościowego, zmniejszanie szkodliwego działania chemicznych procesów utleniających - tzw. Przeciwutleniacz, produkcję kolagenu i podstawowych białek w całym organizmie (kości, chrząstki, ścięgna, więzadła) oraz przyspiesza okres gojenia ran.
Źródła: ziemniaki, kapusta kiszona, owoce dzikiej róży, czarne jagody, maliny, jeżyny, owoce cytrusowe, papryka, brukselka, kapusta czerwona i włoska, cebula, szpinak, brokuły, kalarepa, jabłka, soja, pomidory, karczochy, porzeczka czarna, porzeczka biała, porzeczka czerwona, agrest, truskawki, rabarbar, bób, kalafior, szczypior, pory, groszek zielony, rzepa, jarmuż, chrzan, rzodkiewka.
-
Witamina H (Biotyna) - odpowiada za syntezę aminokwasów, białek i kwasów tłuszczowych, prawidłową budowę i funkcjonowanie skóry oraz włosów, wspomaganie funkcji tarczycy, uczestniczy w przemianie dwutlenku węgla, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry i włosów, uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny (odpowiedzialnej za krzepliwość krwi).
Źródła: wątroba, orzechy włoskie i ziemne, mąka sojowa, żółtka jaj, kraby, migdały, sardynki, grzyby, brązowy (naturalny) ryż, mąka pełnoziarnista, szpinak, marchew, pomidory, ziarno pszenicy, mleko, kurczak, śledź, wieprzowina, wołowina, banany, winogrona, pomarańcze, kalafior, groch, cebula, sałata, buraki, kapusta, drożdże.
Niedobór witamin prowadzi do awitaminozy jednak należy pamiętać, że nie można przesadzać z nadmiarem witamin bo prowadzi to z kolei do hiperwitaminozy. Natomiast witaminy stosowane z umiarem na pewno zdecydowanie przyczynią się do utrzymania naszego stanu zdrowia w dobrej kondycji.
Zobacz więcej >>